Gospodarka

Rolnictwo ekologiczne w Polsce

Rynek rolnictwa ekologicznego zwiększa się średnio o 20% z roku na rok. Powodem tych wzrostów jest zmiana charakteru popytu. Ludzie staja się coraz bardziej świadomi, przez co zwiększa się zapotrzebowanie na produkty ekologiczne oraz prozdrowotne. Ważnym aspektem jest także mniejsza szkodliwość tego rodzaju rolnictwa na środowisko naturalne.

Charakterystyka produktów ekologicznych

Uprawa produktów ekologicznych odbywa się w sposób jak najbardziej zbliżony do naturalnego, dlatego produkty ekologiczne powstają:

  1. Bez używania promieniowania jonizującego,
  2. Bez używania modyfikacji genetycznych (GMO),
  3. Bez użycia nawozów azotowych (używa się naturalnych kompostów pochodzenia zwierzęcego)
  4. Bez użycia syntetycznych środków ochrony roślin.

Zasady produkcji ekologicznej

Produkcja ekologiczna musi przestrzegać określonych zasad od początku produkcji do dostarczenia jej do domu konsumenta. Wszystkie etapy produkcji są poddawane określonym kontrolom przez specjalnie do tego powołane instytucje. Na poziomie krajowym tę funkcję pełnią powołane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi komisje, które są kontrolowane przez właściwe służby Unii Europejskiej.

Zadaniem Ministra rolnictwa jest dołożenie wszelkich stara do rozwijania się sektoru rolnictwa ekologicznego. W tym celu został powołany projekt „Ramowy Plan Działa dla Ĺťywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2014-2020”, w którym opisane zostały cele, wskazania oraz zagrożenia odnośnie rozwoju gospodarki ekologicznej w Polsce.

Wielkość sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce

Rolnictwo ekologiczne jest jednym z najszybciej rozwijajacych się gałęzi rolnictwa w Polsce. Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce w 2015 wynosiła ponad 20 tysięcy. Jest to 5 krotny wzrost względem około 4 tysiecy gospodarstw w 2004. Wielkie gospodarstwa ekologiczne (powyżej 100 ha) stanowią jedynie 5% całego rynku. Problemem polskiego sektora rolnictwa ekologicznego jest rozdrobnienie na terenie całego kraju pojedyczych gospodarstw oraz brak współpracy między nimi. Wiekszość produkcji ekożywności w Polsce jest nastawione na eksport za zachodnią granice.